به دلیل کاربرد بسیار نانوبلورهای فلزی خصوصا طلا و نقره، امروزه این نانوبلورها با ابعاد و اشکال مختلف ساخته میشوند. اشکال مختلف کره، میله، نانو پوسته[۶۳]، ستاره، مکعب و هرم با روشهای متفاوت و در اندازه های مختلف ساخته شده اند که برای آشنایی با روشهای ساخت این نانوبلورها مرجع [۷۲] پیشنهاد می شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مدل ارائه شده در این فصل، شامل بررسی اشکال ساده نانوبلورها که برای آنها میتوان یک حل تحلیلی برای سطح مقطع خاموشی پیدا کرد، می شود. این اشکال شامل کره، مکعب و میله می شود. همچنین همانطور که در قسمت (۲-۵-۱) بیان شد، برای استفاده از نانوبلورها برای ساخت حسگر، لایهای از مولکول یا ماده پلیمری روی نانوبلور نشانده می شود. بنابراین، این مدل باید ارائه دهنده سطح مقطع خاموشی برای این نوع نانوبلورها با لایهای روی آن نیز باشد.
همانطور که قبلا بیان شد، ملاک اصلی بررسی برهمکنش پلاسمون-مولکول، بررسی طیف خاموشی نانوبلور در محیطهای متفاوت میباشد.
برای کره، این بررسی از طریق دو روش انجام شده است. تقریب دوقطبی (تقریب ریلی[۶۴]) و تئوری می[۶۵]. جزئیات هر کدام از این روشها در ادامه توضیح داده شده است. برای نانومیله، پارامتر مهم و اساسی نسبت طول به عرض[۶۶](A.R) آن میباشد که برای نمونههای ساخته شده مقداری بین ۲ تا ۱۱ دارد. در مورد نانومیله نیز دو روش مورد استفاده قرار گرفته است؛ تقریب دوقطبی و محاسبه سطح مقطع خاموشی با بهره گرفتن از اصل هویگنس. در مورد مکعب نیز به دلیل پیچیدگی خاص این شکل تئوری فوچز[۶۷] بیان شده است و نتایج مورد بررسی قرار میگیرد.
در مورد نانوبلور با لایهای بر روی آن، از تابع دیالکتریک میانگین[۶۸] برای روشهای تقریب دو قطبی برای کره و استوانه و تئوری فوچز برای مکعب استفاده شده است. در قسمت ۴-۳-۴ جزئیات این اصل توضیح داده خواهد شد. برای تئوری می مسئله مستقیما با در نظر گرفتن لایهای بر روی کره حل شده است.
۴-۱- تصحیح مدل درود برای ابعاد نانو
همانطور که بیان شد، توصیف کلاسیکی برهمکنش یک موج الکترومغناطیسی با اتمهای یک ذره با بهره گرفتن از تابع دیالکتریک (گذردهی نوری)، که به وسیله معادلات ماکسول و شرایط مرزی وارد مسئله می شود بنانهاده شده است. بستگی فرکانسی تابع دیالکتریک اغلب برای نمونههای حجیم و توده از ماده انجام شده است. همچنان که اندازه ذره کاهش مییابد و به ابعادی قابل مقایسه به مسیر آزاد میانگین الکترون، نزدیک می شود، تفاوت قابل ملاحظهای بین تابع دیالکتریک ذره در مقایسه با تابع دیالکتریک ماده توده مشاهده می شود. میتوان این اثر کوچک شدن ابعاد را در قالب یک تابع دیالکتریک وابسته به اندازه ذره و در قالب یک توصیف کلاسیکی بر اساس مدل درود انجام داد.
مدل درود ارائه شده در قسمت ۲-۱-۲ با نتایج آزمایشگاهی برای تشدید پلاسمونی فلزات قلیایی (ذرات سدیم در بلور نمک) کاملا مطابقت داشت اما پهنای طیف به دست آمده به میزان قابل ملاحظهای تفاوت داشت [۷۳]. محققین [۷۳] به این نتیجه رسیدند که علت این امر محدودیت مسیر آزاد میانگین الکترون با توجه به برخورد الکترونها با اطراف ذره میباشد. به عبارت دیگر، برای تابع دیالکتریک ذرات کوچک از یک ماده، باید تاثیر ابعاد از طریق مسیر آزاد الکترونها لحاظ گردد. در کنار این، بررسی قسمت حقیقی و موهومی تابع دیالکتریک ذرات کلوئیدی طلا با اندازه های مختلف نشان داد که تابع دیالکتریک با کوچکتر شدن ذرات اختلاف بیشتری را با تابع دیالکتریک ماکروسکوپیک پیدا می کند و این مورد را با مسیر آزاد میانگین الکترون توضیح دادند [۷۴].
اثرات اندازه در تابع دیالکتریک یک توده را میتوان به صورت زیر وارد مسئله کرد: اگر تابع دیالکتریک ماکروسکوپیک باشد، بنابراین تابع دیالکتریک وابسته به اندازه به صورت زیر نوشته می شود:
(۴-۱)
که شامل تصحیحات ناشی از ابعاد میباشد و براساس مدل درود میتوان آن را به صورت زیر نوشت:
(۴-۲)
در این رابطه فرکانس پلاسما برای یک ذره با شعاع میباشد و در آن:
(۴-۳)
ثابت افت وابسته به اندازه برای ذره میباشد، مسیر میانگین آزاد موثر الکترون و یک پارامتر بدون بعد میباشد که با بررسی جزئیات پراکندگی الکترونها به وسیله سطح محاسبه می شود. از طرفی با مطالعه ای که انجام شد مشخص شد که این پارامتر، به ابعاد بستگی ندارد و تنها به جنس ذره بستگی دارد[۷۵]. با مقایسه با نتایج آزمایشگاهی و یک برازش، مقدار A برای طلا مساوی ۰/۷ و برای نقره مساوی ۲ به دست آمد.
در کنار همه این موارد باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که تابع تصحیح در رابطه ۲، سهم انتقالهای بین نواری را تغییر نمیدهد [۷۶]. این امر قابل قبول است چون که سهم الکترونهای نوار ظرفیت در جذب بسیاری از فلزات، مستقل از اندازه ذره حتی در ابعاد نانومتر است. در هر حالت، سهم انتقالهای بین نواری در تابع دیالکتریک در انرژیهای فوتون شروع می شود که فرکانس گذار بین نوار ظرفیت و نوار رسانش میباشد.
از طریق مقایسه با نتایج آزمایشگاهی، مقدار برای ذرات کروی شکل، برای پراکندگی همگن برابر ، شعاع کره و برای پراکندگی ناهمگن میباشد. همچنین مشخص شده است که برای ذرات غیر کروی از طریق رابطه زیر به دست می آید [۷۷]:
(۴-۴)
که در آن V حجم ذره و S مساحت سطح آن میباشد. بنابراین به راحتی برای مکعب و استوانه به ترتیب برابر و ۲R به دست می آید که در این روابط L طول ضلع مکعب و R شعاع استوانه میباشد.
۴-۲- پراکندگی، جذب و خاموشی
اگر یک یا چند ذره در مسیر یک موج الکترومغناطیسی قرار گرفته باشند، میزان انرژی الکترومغناطیسی که به آشکارگر در اطراف ذره میرسد را با نشان میدهیم. اگر ذرات از جلوی موج الکترومغناطیسی کنار بروند انرژی رسیده به آشکارگر برابر میباشد که طبیعتا است. این تفاوت انرژی را میتوان به خاموشی باریکه برخوردی توسط ذرات نسبت داد. اختلاف جذب و پراکندگی توسط ذرات به حساب می آید. (با فرض بدون جذب بودن محیط). این خاموشی به عوامل مختلفی مثل ترکیب شیمیایی ذرات، شکل، اندازه و جهتگیری ذرات، خواص محیط اطراف، تعداد ذرات و حالت قطبش و فرکانس موج برخوردی بستگی دارد.
در این قسمت، خاموشی توسط یک ذره با شکل دلخواه در یک محیط بدون جذب که یک موج الکترومغناطیسی تخت به آن میتابد را بررسی میکنیم. یک کره فرضی با شعاع r را حول ذره در نظر میگیریم؛ میزان انرژی الکترومغناطیسی که از سطح این کره میگذرد به صورت زیر است:
(۴-۵)
که در آن بردار پوئینتینگ مربوط به میدان خارج از کره و در روی سطح کره فرضی به شعاع r میباشد و به صورت زیر تعریف می شود:
(۴-۶)
چون و ، که به ترتیب میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در محیط اطراف میباشند، میتوان را به صورت زیر تعریف کرد:
(۴-۷)
(۴-۸)
(۴-۹)
که منظور از و میدانهای موج الکترومغناطیسی برخوردی و و میدانهای موج پراکنده شده میباشند. زیرنویس ext نیز اشاره به خاموشی دارد. چون محیط را بدون جذب در نظر گرفتهایم، بنابراین را میتوان میزان انرژی جذب شده توسط ذره دانست. به دلیل وجود رابطه (۴-۷) میتوان را به صورت مجموع زیر نوشت:
(۴-۱۰)
که در آن:
(۴-۱۱)
(۴-۱۲)
برای یک محیط بدون جذب، صفر می شود و را میتوان میزان انرژی پراکنده شده از میان سطح دانست. بنابراین مجموع میزان انرژی جذب شده و پراکنده شده میباشد:
(۴-۱۳)
سطح مقطعهای پراکندگی، جذب و خاموشی نیز به صورت زیر تعریف میشوند:
(۴-۱۴)
که در این روابط شدت موج برخوردی میباشد. از رابطه های (۴-۱۳) و (۴-۱۴) مشخص است که:
(۴-۱۵)
۴-۲-۱- تقریب دوقطبی[۶۹]:
در بسیاری از اهداف کاربردی، زمانی که ابعاد ذره در مقایسه با طول موج نور برخوردی بسیار کوچک میباشد، میتوان از تقریب دوقطبی (تقریب ریلی) استفاده کرد. در این تقریب، یک ممان دوقطبی در داخل ذره القا میشود و میدان پراکنده شده، میدان این دوقطبی لحاظ میگردد.
یک دوقطبی نقطهای با ممان دوقطبی p، تحت تابش یک موج تخت با قطبش در راستای انتخابی ، یعنی به صورت ، با فرکانس نور برخوردی شروع به نوسان می کند و میدان الکتریکی آن در فواصل دور به صورت زیر بیان می شود [۷۸]:
(۴-۱۶)
که در آن ثابت دی الکتریک محیط اطراف میباشد. از طرفی ممان دوقطبی القایی از طریق رابطه زیر با میدان الکتریکی برخوردی رابطه پیدا می کند:
(۴-۱۷)
که در آن قطبش پذیری ذره ی تحت تابش تعریف می شود. اگر رابطه (۴-۱۷) را در رابطه (۴-۱۶) قرار دهیم آنگاه داریم:
(۴-۱۸)