شکل ۴- ۴۰ نمودارهای ارزیابی و خط y=x به منظور ارزیابی روابط تخمین حجم آب میوه انار رقم ترش، (الف) اندازه۱ (ب) اندازه۲، (ج) کلیه اندازهها ۱۰۶
فصل اول
مقدمه
انار (Punica granatum L.) از خانواده Punicaceae است، یکی از قدیمیترین میوههایی است که به طور وسیع در بسیاری از کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری کشت می شود (Fadavi et al., 2006). انار به دلیل کیفیت مرغوب از نظر صادرات در بین محصولات کشاورزی محصولی بی رقیب بوده و از نظر اقتصادی دارای اهمیت فراوان است. علاوه بر این انار توجه بسیاری از مصرف کنندگانی که علاقهمند به غذای مغذی با طعم عالی هستند را نیز به خود جلب کرده استPatil,) .(1976 میوه انار که بیشتر به صورت تازه یا فراوری شده (رب انار، آب انار، شربت انار و انار دانه) مصرف یا صادر میگردد بخشی از منابع اقتصادی جهان را به خود اختصاص داده است (Li et al., 2006; Seeram et al., 2005). بخش خوراکی میوه که آریل[۱] نام دارد حدود ۵۲ درصد وزن میوه را تشکیل میدهد، که شامل ۷۸ درصد آب میوه و ۲۲ درصد بذر میباشد. آب میوه حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد جامد محلول، قندهای احیاء، قند کل، آنتوسیانین[۲]، ترکیبات فنولی[۳]، اسید اسکوربیک[۴] و پروتئینها میباشد (Kulkarni et al., 2004).
پژوهشهای جدید پزشکی نشان میدهد که میوه انار طیف وسیعی از ویژگیهای دارویی مانند اثرات ممانعت کنندگی از سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی و اثرات ضد تورمی، ضد ویروسی و ضد باکتری در ممانعت از تورم لثه را دارا میباشد. این اثرات سودمند مربوط به خاصیت آنتی اکسیدانی بالای انار میباشد (Martinez et al., 2006).
انار در آسیای مرکزی بومی ایران و ترکمنستان تا شمال هند میباشد و به صورت وحشی در این مناطق رشد می کند. درخت انار قابلیت سازگاری با اقلیمهای مختلف را دارا میباشد که باعث پراکنش آن در مناطق مختلف دنیا شده است. کشت و کار انار به دوران قبل تاریخ بر میگردد. شرایط آب و هوایی مدیترانهای که دارای ویژگیهایی مانند نور زیاد خورشید، زمستانهای ملایم با کمترین دمای ۱۲- درجه سلسیوس و تابستانهای گرم و خشک بدون بارندگی در طی مراحل آخر نمو میوه است، بهترین شرایط اقلیمی برای پرورش انار میباشد (Levin, 2006). در چنین شرایطی میوه انار به بلوغ کامل میرسد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
انار علاوه بر ایران در ۳۵ کشور دیگر جهان از جمله هندوستان، ترکیه، افغانستان، عراق، پاکستان، سمرقند، ارمنستان، گرجستان، ازبکستان، تاجیکستان، آذربایجان، ترکمنستان یوگوسلاوی سابق، مصر، تونس، لیبی، سوریه، لبنان، فلسطین، سودان، برمه، بنگلادش، موریتانی مراکش، قبرس، اسپانیا، ایتالیا، یونان، فرانسه، آلمان، چین، ژاپن، روسیه، استرالیا و آمریکا وجود دارد. در حال حاضر ایران با حدود ۶۵۰۰۰ هکتار سطح زیر کشت و بیش از ۶۰۰۰۰۰ تن تولید اولین تولید کننده و صادر کننده انار دنیاست (شاکری، ۱۳۸۷). آمار دقیقی در مورد تولید انار در جهان در دسترس نیست، اما تخمین زده می شود که تولید جهانی آن در حدود ۵/۱ میلیون تن در سال باشد. چهار کشور برتر تولید کننده انار دنیا شامل ایران، هند، چین و آمریکا میباشد (جدول ۱-۱) (Holland et al., 2010).
در ایران کشت انار به طور وسیع در مناطق مرکزی و در شهرهای یزد، ساوه، شیراز و اصفهان انجام می شود. آثار به جا مانده و حک شده بر دیوارهای سنگی تخت جمشید و نوشته های مورخین همه گویای این واقعیت است که انار از میوههای بومی ایران بوده است (بهزادی شهربابکی، ۱۳۷۷).
قسمت خوراکی میوه انار شامل مقدار قابل توجهی اسید، ویتامینها، پلیساکاریدها، پلفنولها، لیپیدها و عناصر معدنی میباشد (Melgarejo et al., 2000).
برای تولید محصول انار با کیفیت مطلوب مانند سایر میوه ها ایجاد شرایط مناسب برای گیاه از لحاظ تغذیه، آبیاری، هرس و مبارزه با آفات و بیماریها در جهت افزایش فتوسنتز و جلوگیری از تضعیف گیاه به ویژه در مرحله رشد سریع میوه ضروری است .(Mengel, 2001)
جدول ۱-۱ سطح زیر کشت، تولید و صادرات هفت کشور برتر تولید کننده ی انار جهان
صادرات (تن)
تولید (تن)
سطح زیر کشت (هکتار)
کشور
۶۰۰۰۰
۶۰۰۰۰۰
۶۵۰۰۰
ایران
۲۲۰۰۰
۵۰۰۰۰۰
۵۴۷۵۰
هند
نا مشخص
۲۶۰۰۰۰
نا مشخص
چین
۱۷۰۰۰
۱۱۰۰۰۰
۶۰۷۰
آمریکا
نا مشخص