اعتماد درون گروهی
فرض کنید که میخواهید در یک کار اقتصادی با فرد دیگری شریک شوید، فکر میکنید چقدر میتوانید با یک فرد غیربومی- ولو آدم خوبی باشد- شریک شوید.
در مقایسه با دیگر دوستانم، به دوستان بومی خودم اعتماد بیشتری دارم.
مردم برخی از اقوام بیشتر از برخی دیگر قابل اعتماد هستند.
۴-۶-۲-۲- تعهد گروهی
۴-۶-۲-۲-۱- تعریف مفهومی
تعهد گروهی فرد یکی از عناصر بسیار تأثیرگذار در فشار هنجاری و اطاعت فرد از هنجار ارزیابی میشود و اساساً جامعه از طریق این عنصر است که قواعد و الزاماتش را در سطح خرد اجرا میکند. استرایکر تعهد را با هزینه های رها کردن روابط معنیدار با دیگران و اتخاذ مسیر متفاوتی از کنش با آنها سنجیده میشود (استرایکر، ۲۰۰۰ : ۸۷۳). ازلحاظ تحلیلی دو بعد یا دو شکل متمایز از هم و شاید مستقل تعهد، تمیز دادهشده است. کمی و احساسی یا کیفی. اولی به تعداد روابط که فرد بهواسطه داشتن یک هویت معین یا باواسطهی گروههای معین میان شبکه های روابط گوناگون، در آنها وارد میشود، اشاره دارد. برای مثال فرد بهعنوان شوهر نهتنها ممکن است با همسر خویش، دوستان و خویشاوندان او ارتباط یابد بلکه به اعضای کلوپ پیوند زوجها نیز پیوند خورد. بعد دوم، به عمق احساسی به مجموعهی دیگران خاص اشاره دارد (همان، ۷۷). مورلند و لوین یکی از فرایندهای مهم تأثیرگذار در پیوند فرد به گروه را تعهد یا «پایبندی پایدار» افراد به گروه و پایبندی گروه به اعضای خود میداند. از فردی که متعهد به گروه است انتظار میرود که برای مدتی طولانی این رابطه را حفظ کند و گروهی که به اعضای خود متعهد است برای حفظ آن تلاش میکند (فورسایت، ۱۳۸۰: ۱۳۷). چلبی نیز تعهد را یکی از اجزا و عناصر تشکیلدهندهی اجتماع میداند و نقش آن را در اجتماع شخصی، اجتماع دوستی، اجتماع همسایگی و اجتماع قومی بسیار حائز اهمیت میداند. در تعریف مفهومی تعهد نیز چلبی بیان میکند که در مورد هر تعهدی، نوعی ضرورت وجود دارد، ضرورت برای کسی در انجام چیزی. اما بلافاصله اضافه میشود که ضرورت موردنظر از نوع ضرورت فیزیکی یا بایستگی احتیاطی نیست. تعهد آنگاهکه با علقهی اجتماعی ترکیب شود حائز نوعی ضرورت اجتماعی و اخلاقی میشود. این نوع ضرورت بیشتر صبغهی قطعی دارد تا شرطی (چلبی، ۱۳۹۱: ۷۰).
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
تعهداتی که حاوی ضرورت قطعی هستند، غیر پیامد گرا و تعهداتی که حائز ضرورت شرطی هستند، پیامد گرا هستند. ضرورت در تعهد بستگی به نوع تعهد و اینکه با چه نوع علقه ارتباطی ترکیب شود، دارد. چلبی درمجموع در رابطه با چهار حوزه کنش، چهار نوع تعهد را از هم تمییز داد. این چهار نوع عبارتاند از: ۱) تعهد اجتماعی، ۲) تعهد ارزشی، ۳) تعهد نسبت به کنترل منابع اقتصادی، ۴) تعهد نسبت به اهداف جمعی
تعهد نسبت به منابع اقتصادی
تعهد نسبت به اهداف جمعی
A
L
تعهد
G
I
تعهد ارزشی
تعهد اجتماعی
منبع: انواع تعهد (چلبی، ۱۳۹۱: ۱- ۷۰)
۴-۶-۲-۲-۲- تعریف عملیاتی
در این تحقیق تعهد را بهعنوان تمایل فرد به حفظ رابطه خود با گروه، تعهد نسبت به کنترل منابع اقتصادی، تعهد نسبت به اهداف جمعی، تعهد ارزشی و تعهد اجتماعی تعریف میکنیم و با آن میزان تمایل به احساس مسئولیت نسبت به گروه را میسنجیم.
جدول ۴- ۱۰: تعریف عملیاتی متغیر تعهد اجتماعی
معرف درجه ۱
گویه ها
کنترل منابع اقتصادی
اگر کسی مسئولیتی داشته باشد، مثلاً مسئول اداره یا کارخانهای باشد، باید منابع مردم ایران را بیشتر در نظر گیرد.
تعهد اجتماعی
وفاداری به مردم ایران برای آدم دستوپا گیر نیست و مانع رشد انسان نمیشود.