سهم اشتغال زنان در صنایع غیر صادراتی
۲.۷
۱۰.۳
۶.۰
در سال ۱۳۷۳ سهم اشتغال زنان در صنایع صادراتی ۵/۶ درصد و در صنایع غیرصادراتی ۷/۲ درصد بوده است که به این معناست که صنایع صادراتی با شدت بیشتری از زنان استفاده کرده است. در سال ۱۳۸۵ این رابطه معکوس گردیده و سهم اشتغال زنان در صنایع غیرصادراتی بیشتر شده است. اگر میانگین سهم اشتغال زنان را برای کل دوره مورد بررسی محاسبه نماییم مشخص میشود که میانگین سهم اشتغال زنان در صنایع صادراتی ۵/۷ درصد و در صنایع غیرصادراتی ۶
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
درصد است، یعنی بهطور متوسط صنایع صادراتی با شدت بیشتری از نیروی کار زن استفاده میکنند.
در ادامه به بررسی این مطلب میپردازیم که چند درصد زنان در صنایع صادراتی مشغول به کار هستند. برای بررسی این مطلب از تعداد شاغلان زن در صنایع صادراتی به کل تعداد شاغلان زن استفاده میکنیم. نتایج محاسبات نشان میدهد در سال ۱۳۷۳ حدود ۶/۷۰ درصد و در سال ۱۳۸۵ حدود ۶/۹۷ درصد زنان ۱۳۸۵ در صنایع صادراتی مشغول به کار هستند. گفتنی است، برای مردان این ارقام بهترتیب ۳/۶۹ و ۸/۹۷ درصد بوده است.
جدول ۴-۶- درصد مردان و زنان شاغل در سالهای ۱۳۸۵-۱۳۷۳
درصد شاغلان در سال ۱۳۷۳ در صنایع صادراتی
درصد شاغلان در سال ۱۳۸۵ در صنایع صادراتی
مردان
زنان
مردان
زنان
۶۹.۳
۷۰.۶
۹۷.۸
۹۷.۶
در ادامه بحث به منظور پاسخ به این سوال که آیا صنایع صادراتی کاربر است یا سرمایهبر، به بررسی شاخص بهرهوری نیروی کار در صنایع صادراتی و غیرصادراتی میپردازیم. جدول(۴-۷) میزان بهرهوری در صنایع صادراتی و غیرصادراتی را نشان میدهد.
جدول۴-۷- میزان بهرهوری نیروی کار در صنایع صادراتی و غیرصادراتی (میلیون ریال به نفر)
میانگین دوره(۸۵-۱۳۷۳)
سال۱۳۸۵
سال ۱۳۷۳
فعالیت
۱.۷
۱.۴۹
۱.۶۴
بهرهوری نیروی کار در صنایع صادراتی
۱.۵
۲.۱
۰.۸۴
بهرهوری نیروی کار در صنایع غیرصادراتی
بهرهوری نیروی کار در صنایع صادراتی عبارتست از نسبت مجموع ارزشافزوده صنایع صادراتی به مجموع اشتغال صنایع صادراتی. برای صنایع غیرصادراتی نیز به همین ترتیب محاسبه شده است. با توجه به ارتباط مستقیم شاخص بهرهوری نیروی کار با سرمایه سرانه، انتظار میرود با فرض ثابت بودن سایر عوامل، صنایعی که بهرهوری کار آنها بالاتر است، سرمایهبرتر باشند. میزان بهرهوری نیروی کار در سال ۱۳۷۳ برای صنایع صادراتی ۶۴/۱و برای صنایع غیرصادراتی ۸۴/۰بوده است، که حاکی از سرمایهبری صنایع صادراتی است. در سال ۱۳۸۵، بهرهوری نیروی کار در صنایع صادراتی ۴۹/۱ و در صنایع غیرصادراتی ۱/۲ است که بیانگر آن است که صنایع صادراتی به طور عمده کاربرند. در کل دوره مورد بررسی، متوسط بهرهوری نیروی کار در صنایع صادراتی ۷/۱ و در صنایع غیرصادراتی ۵/۱ بوده است که بیانگر آن است که صنایع صادراتی بطور متوسط سرمایهبر هستند. نکته دیگر آنکه کاهش بهرهوری نیروی کار در صنایع صادراتی در دوره ۸۵-۱۳۷۳ بهدلیل اضافه شدن صنایع کاربر به صنایع صادراتی طی دوره مورد بررسی است که باعث شده متوسط بهرهوری کل صنایع صادراتی کاهش یابد. از منظر دیگر، افزایش تعداد صنـایع صادراتی در فعالیتهای مختلف به معنای گستـرش تجـارت درونصنعت در دوره ۱۳۸۵-۱۳۷۳ است.
۴-۳- بررسی وضعیت دستمزد نسبی زنان در کارگاههای صنعتی