آزمون مجموع مجذور تراکمی خطاهای بازگشتی
معرفی مدل دوم ( اثر مخارج دولتی بر رشد اقتصادی از کانال سرمایه انسانی)
الگوی مورد استفاده در این قسمت، الگویی است که پاپیراکیس و قرلاچ[۶۷] (۲۰۰۴) طبق معادله (۵-۶) زیر تصریح کرده اند[۶۸]:
(۵-۶)
که در آن نرخ رشد GDP سرانه، شاخص مربوط به ورزش و برداری از متغیرهای توضیحی دیگر است. در واقع این معادله اثر مستقیم را توضیح میدهد. همانطور که اعلام شد سرمایه گذاری در ورزش علاوه بر اثر مستقیمی که دارد دارای اثرات غیر مستقیم نیز میباشد. بنابراین، اثر ورزش طبق معادله زیر بر هریک از متغیرهای بردار که تأثیرپذیر از ورزش میباشند برآورد شده است:
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
(۵-۷)
با جایگذاری معادله (۵-۷) در معادله (۵-۶) مدل دیگری بدست می آید که در برگیرنده اثرات مستقیم و غیر مستقیم سرمایه گذاری در ورزش بر رشد اقتصادی میباشد.
(۵-۸)
همانطور که ملاحظه می شود در معادله (۵-۸)، مجموع اثرات ورزش (چه مستقیم و چه غیر مستقیم) بر رشد اقتصادی خواهد بود ( اثر مستقیم و اثر غیر مستقیم میباشد). با توجه با اهداف تحقیق، مدل اصلی بصورت مدل شماره (۵-۹) تعدیل و تصریح شده است و چون در این قسمت، هدف این است که اثرات سرمایه گذاری در ورزش بر رشد اقتصادی از کانال سرمایه انسانی مورد بررسی قرار گیرد لذا برای بررسی این اثر از مدل زیر استفاده شده است:
(۵-۹)
(۵-۱۰)
اگر معادله (۵-۱۰) در معادله (۵-۹) جایگرین شود مجموع کل اثرات ورزش بر رشد اقتصادی بدست می آید:
(۵-۱۱)
در واقع ضریب نشاندهنده اثرات کل (مستقیم و غیر مستقیم) سرمایه گذاری در ورزش میباشد.
باید دو معادله (۵-۹) و (۵-۱۰) تخمین زده شود و با توجه به معادله (۵-۱۱) اثرات مستقیم و غیر مستقیم سرمایه گذاری در بخش ورزش بر رشد اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.
همانطور که ملاحظه می شود معادله (۵-۹) دقیقاً همان معادله (۵-۵) میباشد و لذا نیازی به تخمین دوباره آن نیست. تخمین صورت گرفته و تحلیل انجام شده در قسمت (۵-۲) در این قسمت مورد استفاده قرار میگیرد.
لذا معادله (۵-۱۰) تخمین زده می شود و با توجه به تخمین قبلی معادله (۵-۱۱) محاسبه خواهد شد.
تخمین مدل اثر غیر مستقیم ()
روش اقتصاد سنجی مورد استفاده برای برآورد الگوی فوق، روش خود توضیح با وقفههای گسترده (ARDL) میباشد. مهمترین مزیت این روش قابلیت استفاده از آن برای بررسی بین متغیرها، صرف نظر از مانا بودن و نبودن آنهاست. همچنین در این روش، علاوه بر امکان محاسبه روابط بلندمدت بین متغیرها، امکان محاسبه روابط پویا و کوتاهمدت وجود دارد. ضمن آنکه سرعت تعدیل عدم تعادل کوتاه مدت در هر دوره، برای رسیدن به تعادل بلند مدت نیز قابل محاسبه است. همچنین این روش بر خلاف سایر روشها، حتی در نمونههای کوچک هم نتایج قابل اعتمادی دارد. برای تخمین، از داده های سری زمانی سالیانه کشور طی دوره زمانی ۱۳۸۹-۱۳۵۸ استفاده شده است.
با توجه با اینکه متغیرهای استفاده شده در این مدل دقیقاً همان متغیرهای قبلی هستند لذا نیازی به آزمون مانایی دوباره این متغیرها نیست و با یک تفاضل مانا میشوند.
پس از انجام آزمون مانایی متغیرها، مدل، با بهره گرفتن از روش ARDL تخمین زده شده و از نرمافزار microfit استفاده شده است. در جدول شماره (۵-۶) برآورد الگوی ARDL تابع سرمایه انسانی با در نظر گرفتن حداکثر وقفه متغیرها به میزان ۱ بر اساس معیار شوارز بیزین (SBC) نشان داده شده است.
نتایج حاصل از الگوی پویای ARDL در کوتاه مدت
احتمال
آماره t
انحراف معیار
ضریب
متغیر
۰
۱۵٫۶۹۳۴
۰٫۰۵۶۰۷۴
۰٫۸۸
۰٫۵۸
۰٫۵۶۰۷۱-
۰٫۰۱۲۲۶۴
۰٫۰۰۶۸۷۶۵-