: سود نقدی هر سهم سال جاری
F : هزینه های انتشار سهام( به درصد)
g : نرخ رشد سود نقدی سهام
DPS: سود نقدی هر سهم تقسیم شده سال جاری
EPS: عایدی سود هر سهم سال جاری
ROE: بازده حقوق صاحبان سهام
r: نرخ بازده سرمایه گذاری
WACC : میانگین موزون هزینه سرمایه[۳۰۶]
: سود خالص عملیاتی پس از کسر مالیات در انتهای دوره t[307]
: سرمایه به کار گرفته شده سال قبل
: سود ثابت سالانه هر سهم ممتاز
: هزینه سهام ممتاز
: :خالص قیمت فروش هر سهم (هزینه انتشار لحاظ شده است) اقتصاددانان مالی؛ ارزش افزوده اقتصادی را سود اقتصادی یا سود باقی مانده نامیده اند. ارزش افروده اقتصادی؛ شکل خاصی از سود اقتصادی است که تعیین می کند؛ آیا شرکت تمام هزینه ها، شامل هزینه های اقتصادی وجوه سرمایه گذاری شده را می پوشاند و سودی هم، اضافه بر آن بر جای می گذارد؟ در واقع، ارزش افزوده اقتصادی؛ معیاری مبتنی بر نظریه سود اقتصادی است. به این مفهوم که واحد تجاری علاوه بر پوشش هزینه های عملیاتی، هزینه سرمایه را نیز پوشش می دهد. از جمله دلایلی که موجب مطرح شدن، ارزش افزوده اقتصادی شده است؛ به ضعف های موجود در روش های ارزیابی عملکرد شرکت مربوط می شود. «استرن استوارت[۳۰۸]» ادعا می کند که سود هر سهم و رشد سود، شاخص های گمراه کننده ای برای ارزیابی عملکرد شرکت ها می باشند و بهترین شاخص؛ ارزش افزوده اقتصادی است[۳۳]. بنابراین؛ با توجه به متغیرهای فوق، مدل مورد استفاده در این تحقیق؛ مدل رگرسیون خطی زیر می باشد:
= + + + +
= + + + +
= + + + +
= + + + +
= + + + +
: سود هر سهم برای شرکت i در سال t
بازده حقوق صاحبان سهام برای شرکت i در سال t
: بازده دارایی ها برای شرکت i در سال t
بازده سالانه سهام برای شرکت i در سال t
:ارزش افزوده اقتصادی برای شرکت i در سال t
: سرمایه فکری شرکت i در سال t
عرض از مبدأ مدل رگرسیون(عدد ثابت)
: ضرایب مدل رگرسیون و n = 1,2,3,4
: نرخ رشد سرمایه فکری برای شرکت i در سال t
: صنایع با تکنولوژی بالا برای شرکت i در سال t
لگاریتم طبیعی کل دارایی برای شرکت i در سال t
: سود هر سهم برای شرکت i در سال قبل
: بازده حقوق صاحبان سهام برای شرکت i در سال قبل
: بازده دارایی ها برای شرکت i در سال قبل
: بازده سالانه سهام برای شرکت i در سال قبل
: ارزش افزوده اقتصادی برای شرکت i در سال قبل
: خطای مدل رگرسیون
۳-۸-۳ متغیرهای کنترلی:
متغیرهای کنترلی این تحقیق عبارتند از:
۳-۸-۳-۱ اندازه شرکت
که از طریق به دست می آید. شرکت های بزرگ به علت منابع و امکاناتی که در اختیار دارند توجه ویژه ای به نوآوری و R&D دارند که می تواند منجر به افزایش سرمایه فکری این شرکت ها گردد. لذا اندازه شرکت به عنوان متغیر کنترلی در نظر گرفته می شود.
INDUSTRY: اگر شرکت های مورد نظر جزء صنعت با تکنولوزی بالا باشند؛ عدد۱ و در غیر این صورت عدد صفر، در نظر گرفته می شود.
۳-۸-۳-۲ عملکرد مالی سالهای گذشته
که در قالب بازده حقوق صاحبان سهام ، بازده دارایی ها و سود هر سهم سال های گذشته، اندازه گیری می شود. فرض بر این است که؛ گاهی اوقات عملکرد سال های گذشته؛ تمایل دارد، همانند یک مبنای اتکاء، عمل کند و در عملکرد سال های آتی، مجدداً ایجاد شود.
۳-۹ روش تجزیه و تحلیل داده ها
تجزیه وتحلیل داده ها فرآیندی چند مرحله ای است که طی آن داده هایی که از طریق بکارگیری ابزار های
جمع آوری، در نمونه (جامعه) آماری فراهم آمده اند، خلاصه، کدبندی و دسته بندی شده و در نهایت پردازش می شوند تا زمینه برقراری انواع تحلیل ها و ارتباط بین این داده ها به منظور آزمون فرضیه ها فراهم آید.(خاکی،۱۳۸۴)
روش این تحقیق ،از نظر ماهیت و محتوا از نوع همبستگی است، که با بهره گرفتن از دادههای ثانویه مستخرج از صورت های مالی وگزارش های موجود در آرشیو بورس اوراق بهادار تهران، نرم افزار ره آورد نوین،Codal.ir و Rdis.com استفاده گردید. تحقیق همبستگی یکی از انواع تحقیقات توصیفی است. در پژوهش حاضر، ابتدا همبستگی بین متغیرهای تحقیق را مورد آزمون قرار داده و در صورت وجود همبستگی بین متغیرهای تحقیق، اقدام به برآورد مدلهای رگرسیونی چندگانه می نماییم. علت استفاده از روش همبستگی؛ کشف روابط همبستگی بین متغیرها است. از سوی دیگر تحقیق حاضر از نوع پس رویدادی (نیمه تجربی) است، یعنی بر مبنای تجزیه و تحلیل اطلاعات گذشته و تاریخی (صورتهای مالی شرکتها) انجام میگیرد. تحقیق ازحیث هدف؛ کاربردی و از حیث روش؛ توصیفی- همبستگی قلمداد می شود.
در ضمن تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با بهره گرفتن از نرم افزارهای Excel وEviews، صورت پذیرفته است تا تجزیه و تحلیل نهایی، انجام شود و در نهایت با تایید یا رد فرضیات تحقیق، با بهره گرفتن از نرمافزارهای مربوطه به تحلیل نتایج حاصله خواهیم پرداخت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از روشهای آمار توصیفی، آمار استنباطی و همچنین رسم جداول استفاده شده است. استفاده از آمار توصیفی با هدف تلخیص اطلاعات جمع آوری شده و شناخت بیشتر جامعه مورد بررسی، صورت پذیرفته است زیرا هدف آمار توصیفی، توصیف، استخراج نکات اساسی و ترکیب اطلاعات به کمک زبان اعداد است. هدف آمار استنباطی، به طور کلی انجام استنباط درباره پارامترهای جامعه از طریق تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود در دادههای نمونه و هم چنین سنجش عدم اطمینانی است که در این استنباط ها وجود دارد.
آماره های توصیفی متغیرهای تحقیق در طی دوره مورد بررسی، نشان داده میشوند. آمار توصیفی متغیرهای تحقیق که با بهره گرفتن از دادههای شرکت ها طی دوره آزمون (سالهای ۱۳۹۲-۱۳۸۸) اندازهگیری می شوند، شامل: میانگین، میانه، انحراف معیار، کمینه و بیشینه ، چولگی و کشیدگی ارائه می گردد. به منظور تعیین مدل مناسب (تلفیقی یا تابلویی با اثرات ثابت یا تصادفی) برای آزمون فرضیات از آزمون های چاو و هاسمن استفاده شده است. در این راستا در اجرای اولیه مدل، نخست با بهره گرفتن از آماره های چاو و هاسمن؛ نوع مدل مناسب برازش رگرسیون(داده های تلفیقی یا پانل با اثرات ثابت و تصادفی) تعیین شد و سپس با بهره گرفتن از آماره های همچون ایم، پسران و شین و لین و لوین، پایایی متغیرها بررسی شده است. سپس در اجرای ثانویه مدل فروض کلاسیک رگرسیون شامل نرمال بودن توزیع متغیرها، استقلال توزیع خطاها، نرمال بودن توزیع خطاها، ناهمسانی واریانس ها و استقلال متغیرهای مستقل بررسی شده است.در نهایت در اجرای نهایی مدل با توجه به معناداری کل مدل و نیز معناداری تک تک ضرایب، مدل نهایی استخراج گردیده است.
۳-۱۰ مدل های رگرسیونی داده های ترکیبی[۳۰۹]
فایل شماره 8630