کمال و همکاران[۳۰] ۲۰۱۲، در چارچوب تئوری پولی، عوامل مؤثر بر نوسانات نرخ ارز در بنگلادش را مورد مطالعه قرار دادند. نتایج آنها نشان داد، افزایش حجم پول و افزایش بدهیهای دولت منجر به کاهش ارزش پول ملی می شود. همچنین نتایج آنها حاکی از این است که بیثباتی سیاسی اثر منفی و معناداری روی ارزش پول ملی داشته است.
سایسومبات و کایوفیلاوانگ[۳۱] ۲۰۱۳،در پژوهشی رابطه بین کسری بودجه و نرخ ارز واقعی را طی دوره ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۰ در کشور لائوس مورد بررسی قرار دادند. نتایج آنها نشان داد که هیچ رابطه علیتی بین نرخ ارز واقعی و کسری بودجه در لائوس وجود ندارد.
۲-۷-نتیجه گیری
از بررسی مطالعات تجربی و پیشینه پژوهش میتوان نتایج زیر را گرفت:
الف) با وجود حساسیت و اهمیت نرخ بهره تاکنون مطالعه جامعی که عوامل تعیینکننده نرخ بهره را در کشور مورد بررسی قرار دهد به چشم نمیخورد. علت این امر ممکن است این مسئله باشد که پژوهشگران و کارشناسان اقتصادی کشور تعیین نرخ سود بانکی در کشور را به صورت دستوری و بدون توجه به شرایط اقتصادی میپندارند.
ب) همچنین بررسی پیشینه پژوهش نشان میدهد که تاکنون نقش عوامل سیاسی و نهادی در تعیین نرخ ارز در کشور مورد بررسی قرار نگرفته است.
ج) بررسی مبانی نظری و تجربی نشان میدهد که تورم، رشد اقتصادی، نرخ ارز و حجم پول اصلیترین عوامل تعیینکننده و مؤثر روی نرخ سود بانکی میباشند.
فصل سوم:
روش تحقیق و ارائه مدل
۳-۱-مقدمه
یکی از انواع روشهای تحقیق توصیفی (غیرآزمایشی) تحلیل همبستگی است. در این نوع تحلیل رابطه میان متغیرها بر اساس هدف تحقیق مورد بررسی قرار میگردد.
تحقیقات همبستگی را میتوانبرحسب هدف به سه دسته تقسیم کرد:الف) مطالعه همبستگی دو متغیری، ب) تحلیل رگرسیون، ج) تحلیل ماتریس همبستگییا کواریانس.
در مطالعات همبستگی دو متغیری، هدف بررسی رابطه دوبهدو متغیرهای موجود در تحقیق است. در تحلیل رگرسیون هدف پیش بینی تغییراتیکیا چند متغیر وابسته (ملاک) با توجه به تغییرات متغیرهای مستقل (پیشبین) است. در بعضیبررسیها از مجموعه همبستگیهای دو متغیری متغیرهای مورد بررسی در جدولی به نام ماتریس همبستگییا کواریانس استفاده میشود.
در این پژوهش به دلیل اینکه ارتباط بین متغیرهایتوضیحی و وابسته موردنظر است از تحلیل همبستگی استفاده می شود. پس از جمعآوری داده ها از منابع مختلف، با بهره گرفتن از متغیرهای مستقل نرخ تورم، نرخ ارز غیررسمی، نرخ رشد اقتصادی، حجم پول، کسری بودجه، قیمت نفت خام، طول دوره مانده تا انتخابات، تعداد صندلیهای مجلس شورای اسلامی و متغیر حزب و استفاده از روش تحلیل بقا عوامل مؤثر بر طول دوره بقای ثبات نرخ سود بانکی و نرخ ارز رسمی بررسی می شود.
۳-۲- قلمرو زمانی، مکانی و موضوع پژوهش
قلمرو مکانی پژوهش: محیط و مکانی است که تحقیق در آن انجام میشود. محیط پژوهش بایستی به دقت توصیف شود و معلوم گردد که پژوهش در چه مکانی صورت میگیرد. قلمرو مکانی پژوهش حاضر کشور ایران است.
قلمرو زمانی پژوهش: ضرورت اطلاع از دوره زمانی بیشتر از آن جهت است که پژوهشگران آتی در نهایت با توجه به مقطع زمانی پژوهش میتوانند در رابطه با تحلیلها و استنتاجهایی که پیرامون فرضیات صورت گرفته است برداشتهای منطقی نمایند.
از آنجا که در این پژوهش دو مدل مختلف داریم بنابراین پژوهش دو قلمرو زمانی دارد. دوره زمانی تحلیل بقای ثبات نرخ سود بانکی ۱۳۵۳- ۱۳۹۱ و به صورت سالانه و قلمرو زمانی تحلیل بقای نرخ ارز رسمی۱۳۷۲-۱۳۹۱ در سطح ماهانه است.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
قلمرو موضوعی پژوهش: قلمرو موضوعی پژوهش حاضر در حوزه اقتصاد کلان و سیاستهای پولی قرار میگیرد. قلمرو موضوعی پژوهش «طول دوره ثبات نرخ سود بانکی و نرخ ارز در ایران» است.
۳-۳-ابزار جمعآوریدادهها
برای تدوین تاریخچه، ادبیات موضوعی و مبانی نظری تحقیق از اسناد و مدارک ، کتابها و مقالات موجود، اسناد و مدارک علمی ایران ونیز پایگاههای جستجوی علمی اینترنتی در داخل و خارج از کشور استفاده شده است .
داده ها وآمار و اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از منابع ثانویه و به صورت کتابخانهای از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، پایگاههای اطلاعاتی داده های سیاسی و پایگاه اطلاعاتی قیمتهای جهانی اخذ گردیده است. همچنین داده های طول دوره مانده تا انتخابات از ستاد کل انتخابات کشور اخذ شده است.
۳-۴- معرفی مدل، متغیرها و نحوه محاسبه آنها
به منظور بررسی عوامل موثر بر طول دوره بقای ثبات نرخ سود بانکی و نرخ ارز رسمی از مدلهای زیر استفاده شده است.
(۴)
(۵)
در جدول۱متغیرهای پژوهش به صورت خلاصه تعریف و معرفی شده اند. در فصل چهارم توضیحات دقیقتری از روندها و نحوهیاثرگذاری آنها به صورت نموداری ارائه شده است.
جدول۱: معرفی متغیرهای پژوهش
نوع
نماد
نام متغیر
توضیحات
وابسته
Interest
نرخ سود بانکی
نرخ سود علیالحساب سپردههاییکساله استخراج از بانک مرکزی
وابسته
Exchangerate
نرخ ارز رسمی
استخراج از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
متغیرهای مستقل
نرخ تورم سالانه
رشد شاخص قیمت کل مصرفکننده به قیمتهای ثابت ۱۳۹۰ .