۴۳۶/۰
–
۴۳۶/۰
عالیشهر
۳۷۳/۰
–
۳۷۳/۰
احساس امنیت
صدرا
–
–
عالیشهر
۲۶۹/۰
–
۲۶۹/۰
سرمایه اجتماعی در هر دو شهر اثر علی و افزایشی بر میزان رضایت شهروندان دارد. میزان اثرگذاری این عامل در صدرا بیشتر از عالیشهراست. متغیر مستقل احساس امنیت، در صدرا بر افزایش میزان رضایت تأثیرگذار نمی باشد، اما در عالیشهر با ضریب بتای ۲۶۹/۰ باعث افزایش رضایت از کیفیّت زندگی شهری می شود. در نهایت این فرضیه که با افزایش سرمایه اجتماعی، احساس امنیت و رضایت شهروندان افزایش مییابد، با وجود تأثیر مستقیمی که سرمایه اجتماعی (در صدرا و عالیشهر) و احساس امنیت (در عالیشهر) دارد، تأیید نمی شود.
۴-۴- قابلیتها و تنگناهای مؤثر بر رضایت شهروندان صدرا و عالیشهر
رسیدن به توسعه پایدار شهری و ارتقاء کیفیّت زندگی و رضایت شهروندان از شهرهای جدید و به تبع آن کاهش آسیبهای شهرهای مادر، نیازمند شناخت و بررسی نقاط ضعف و قوت محیط داخلی و فرصتها و تهدیدات در محیط بیرونی شهر است که با شناختی که از نقاط ضعف و قوت و همچنین فرصت و تهدید حاصل میشود؛ میتوان نقاط قوت را تقویت کرد و برای نقاط ضعف چارهجویی کرد و از فرصتها نهایت استفاده را برد و نیز تهدیدات را خنثی ساخت.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در راستای شناخت قابلیتها و تنگناهای شهر جدید صدرا و عالیشهر علاوه بر سنجش دیدگاه ساکنان و شهروندان، از نظرات کارشناسان شرکت عمران شهرهای جدید صدرا و عالیشهر نیز استفاده شده است. و با بهره گرفتن از نظرات آنها (شهروندان و کارشناسان) مجموعه عواملی که از محیط بیرونی و از محیط درونی، به طور بالقوه یا بالفعل، بر رضایت شهروندان از زندگی در شهرهای جدید مورد بررسی تأثیرگذار است به دست آمده و در قالب جداول سوات در ذیل ذکر شده است.
صدرا با مجموعه ای از نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید روبرو است. از نقاط ضعف آن میتوان به عدم تحقق اهداف جمعیتی اشاره کرد. در برنامهی شهر جدید صدرا سه آستانه جمعیتی برای این شهر در سالهای مختلف تعریف شده است بنابر، این برنامه جمعیت این شهر در آستانه سوم جمعیتی باید جمعیتی برابر با ۳۰۰۰۰۰ نفر تا سال ۱۳۹۰ باشد (مهندسین مشاور شهر و برنامه،۱۳۸۵: ۲۳). این درحالیست که جمعیت آن بر اساس سرشماری ۱۳۹۰ برابر با ۳۹۹۷۹ بوده است که تفاوتی بسیار با برنامه مذکور داشته است و بعد از بیش از دو دهه از بعد کمی نتوانسته حتی به نیمی از اهداف پیش بینی شده دست یابد. عدم جذب جمعیت مورد نظر، با توجه به اینکه کلیه برنامه های ساختار شهری بر مبنای سقف ظرفیت جمعیتپذیری پیش بینی شده صورت پذیرفته است، تجدیدنظر در مبانی و برنامه ریزیها را بر اساس در واقعیتهای موجود و نظریه های کارشناسی واقعیتمحور و معتدل لازم و ضروری میسازد.
علاوه بر نقاط ضعف در محیط داخلی صدرا مجموعه قوتهایی نیز دارد. از نقاط قوت این شهر نیز، استقرار بیمارستان پیوند اعضا در شهر صدرا، وجود باغشهر در شهر صدرا، قیمت مناسب اجاره و خرید مسکن نسبت به شهر شیراز، فاصلهی مناسب با کلانشهر شیراز، حملونقل به نسبت مناسب برای تردد به شهر شیراز، وجود دانشگاه آزاد اسلامی، دید به ارتفاعات شمالی شهر از تقریباً بیشتر عرصه های شهر، امکان توسعه شهری به دلیل وجود زمینهای با کاربری مسکونی – تجاری است.
فرصتهای صدرا در زمینه های مختلف قابل ذکر است. در زمینه حملونقل عبور آزادراه شیراز – اصفهان از نزدیکی شهر صدرا و اتصال آن به شیراز از طریق بزرگراه در حال احداث آرین و خط سوم متروی شیراز که موجب اتصال این شهر به شیراز به صورت ریلی خواهد شد از فرصتهای مهم این شهر میباشد.
از دیگر فرصتها وجود افراد فاقد مسکن در شهر شیراز و یا افرادی که توانایی اجارهبهای سنگین مسکن در شیراز را ندارند میباشد. هزینه بالای مسکن در شیراز در کنار قیمت مناسب آن در صدرا برای این شهر فرصتی است که به آستانه جمعیتی خود برسد و برآوردهای جمعیتی را محقق کند.
قرارگیری صدرا در میان ارتفاعات امکان استفادههای تفریحی، ورزشی و کوهنوردی، ایجاد عرصه های عمومی و فضای سبز بر ارتفاعات برای این شهر را به وجود آورده است.
از سوی دیگر، در کنار فرصتها، تهدیدهای متعددی این فرصتها را تحت تأثیر قرار میدهد. در زمان برنامه ریزی شهر صدرا بنابر قوانین و مصوبات استقرار جمعیت مازاد شهر شیراز به عهده این شهر بود که میتوانست فرصت مناسبی برای صدرا باشد؛ چنانچه در ابتدا نیز این شهر با جمعیتپذیری موفق روبرو بود اما ایجاد و توسعه شهرک گلستان در عدم جذب جمعیت صدرا تأثیرگذار و به عنوان تهدیدی برای این شهر است. از جمله تهدیدات دیگر اختلافات و عدم هماهنگی کامل بین شهرداری و شرکت عمران است. شرکت عمران با توجه به اینکه شهرداری مستقر است صرفاً مالک زمین است و نقش مدیریتی که قبلاً شرکت عمران بر عهده داشت را دارا نیست. شهرداری درآمد خود را از طریق صدور پروانه و تغیر کاربری به دست می آورد و این ساختار شهر را از نظر شرکت عمران نامطلوب می کند.
جدول شماره (۴-۳۷) : نقاط ضعف و تهدیدهای شهر جدید صدرا بر اساس مدل راهبردی SWOT
ساختار و نظام شهری
ساختار و نظام شهری
عوامل درونی
نقاط ضعف (W)